Sporulácia baktérií (Charakteristika mikroorganizmov)

08.08.2011 17:08

 

Sporulácia baktérií:

  • Baktérie rodov BacillusClostridium môžu v nepriaznivých podmienkach pre ich ďalší rast a rozmnožovanie premeniť svoju vegetatívnu a fyziologicky aktívnu bunku na kľudovú, dormantnú, charakterizovanú takmer nulovým metabolizmom, ale zato extrémnej odolnosti
  • Medzi dormantné spóry zaradujeme endospóry (baktérie), chlamydospóry (aktinomycéty) a cysty (napr. Azotobacter chroococcum)
  • K najodolnejším patria endospóry baktérií
  • Baktérie sa nachádzajú v dvoch formách:

1.      Vo vegetatívnych – je možné ich zničiť teplotami 40 °C a vyššími

2.      V dormantných formách – môžu sa vyskytnúť dormnatné štruktúry, v ktorých pretrvávajú MO aj za vysokých teplôt, nedostatku živín, kyslíka, vody, zvýšeného tlaku, sú to formy pomocou ktorých odolávajú voči nepriaznivým podmienkam

  • E N D O S P Ó R Y:

ü      Tvoria sa najmä u paličkových buniek grampozitívnych v exponenciálnej fáze rastu

ü      Môžu ich vytvoriť len také baktérie, ktoré majú dostatok energie a dostatok vápnika

·        Vlastnosti:

§         Je termorezistentná (100 °C)

§         Obsahujú malé % vody, oproti pôvodnej bunke má 10% vody a tým sa bráni denaturácii bielkovín teplom

§         Obsahuje množstvo obalových vrstiev, ktoré ju chránia pred mechanickým poškodením a najdôležitejšia z nich je kortex (obsahuje dipikolinátvápenatý)

§         Je svetlolomná (používa sa malachytová zeleň a špeciálne farbenie)

·        Tvorba:

§         Prebieha v 6 fázach

§         Označuje sa často za programovanú smrť bunky aj keď jej život nekončí iba sa zastaví, tento stav môže trvať aj niekoľko sto rokov

§         V stave endospóry nie je možné aby sa bunka rozmnožovala

§         Uchováva si genetické vlastnosti

 

 

0 – vegetatívne rastúca

      a deliaca sa bunka

I – vznik vláknitého

      Chromozómu

II – tvroba septa

III – vznik prospóry

IV – tvorba kortexu

V – tvorba plášťa

VI – maturácia spóry

 

 

 

 

§         Patrí medzi dormantné  a veľmi nebezpečné formu v potravinárstve

§         Umiestnentie:

Terminálne                                   (asi 2/3) Subterminálne                               Centrálne

§         Tvorba endospóry v materskej bunke môže alebo nemusí spôsobiť deformáciu materskej bunky:

Clostridium                                                                        Plectridium

 

§         Clostridium máva často tvar plectridia

§         V jednej bunke sa vytvára jedna endospóra a výnimočne viac