Rozdelenie baktérií podľa tvaru a pohybu (Charakteristika mikroorganizmov)
08.08.2011 17:03Rozdelenie baktérií podľa tvaru a pohybu:
1. Eubacterie:
· cocy, paličky, spirila, vibrio
· bud sa nepohybujú, alebo sa pohybujú 1 alebo veľa bičíkmi
2. Myxobaktérie:
- majú dva formy, vegetatívnu paličkovú alebo sa nachádzajú v prostredí so zhrubnutou bunkovou stenou (myxospóry)
- zhlukujú sa a agregujú do plodníc (typické pre huby), niektoré sú prisadnuté a iné vytvárajú aj stopky (mixococcus, stigmatella (žltá, oranžová, čierna))
- často tvoria plodnice do sústredných kružníc
- kultivačná doba je 26 – 28 dní
- vyžadujú si dostatok celulózy
- sú indikátorom kvality povrchových vôd a využívajú sa ako doplnkový indikátor, ktorý potvrdzuje prítomnosť znečistenia pochádzajúceho z poľnohospodárstva, pretože sa nachádzajú v pôde a v tráviacom trakte prežúvavcov, sú kĺzavé
3. Aktinomycéty:
- sú to vláknité baktérie, nepohyblivé, vlákno vytvára 1 bunka, ktorá nie je septovaná
- majú pohlavné spóry, ktoré im slúžia na rozmnožovanie, môžu byť aj pohyblivé
- majú sporofór
- ak sú špirálovité ide o Streptomyces a ak sú to rovné paličky tak ide o Nocardiu
- sú grampozitívne, 2 oddelenie a 5 trieda
- rozkladajú veľmi ťažko rozložiteľné substráty organické látky a využívajú sa na biodegradačné účely
- výroba antibiotík a sú prítomné v pôde a majú pach čerstvej ornice
4. Spirochéty:
- sú stočené
- sú chemoorganotrófné, obligátne patogénne pre človeka a spôsobujú ochorenia tráviaceho traktu (leptospirózy) a aj pohlavné ochorenia (sifilis)
- vyskytujú sa vo vode