Rozdelenie baktérií podľa tvaru a pohybu (Charakteristika mikroorganizmov)

08.08.2011 17:03

  Rozdelenie baktérií podľa tvaru a pohybu:

 

1. Eubacterie:

·        cocy, paličky, spirila, vibrio

·        bud sa nepohybujú, alebo sa pohybujú 1 alebo veľa bičíkmi

2. Myxobaktérie:

  • majú dva formy, vegetatívnu paličkovú alebo sa nachádzajú v prostredí so zhrubnutou bunkovou stenou (myxospóry)
  • zhlukujú sa a agregujú do plodníc (typické pre huby), niektoré sú prisadnuté a iné vytvárajú aj stopky (mixococcus, stigmatella (žltá, oranžová, čierna))
  • často tvoria plodnice do sústredných kružníc
  • kultivačná doba je 26 – 28 dní
  • vyžadujú si dostatok celulózy
  • sú indikátorom kvality povrchových vôd a využívajú sa ako doplnkový indikátor, ktorý potvrdzuje prítomnosť znečistenia pochádzajúceho z poľnohospodárstva, pretože sa nachádzajú v pôde a v tráviacom trakte prežúvavcov, sú kĺzavé

3. Aktinomycéty:

  • sú to vláknité baktérie, nepohyblivé, vlákno vytvára 1 bunka, ktorá nie je septovaná
  • majú pohlavné spóry, ktoré im slúžia na rozmnožovanie, môžu byť aj pohyblivé
  • majú sporofór
  • ak sú špirálovité ide o Streptomyces a ak sú to rovné paličky tak ide o Nocardiu
  • sú grampozitívne, 2 oddelenie a 5 trieda
  • rozkladajú veľmi ťažko rozložiteľné substráty organické látky a využívajú sa na biodegradačné účely
  • výroba antibiotík a sú prítomné v pôde a majú pach čerstvej ornice

4. Spirochéty:

  • sú stočené
  • sú chemoorganotrófné, obligátne patogénne pre človeka a spôsobujú ochorenia tráviaceho traktu (leptospirózy) a aj pohlavné ochorenia (sifilis)
  • vyskytujú sa vo vode