Optické časti svetelného mikroskopu použnivaného v mikrobiológií a ich charakteristiky (Úvod do mikrobiológie)
08.08.2011 16:32Optické časti svetelného mikroskopu a ich charakteristiky:
Druhy mikroskopie:
- Fázovo kontrastná mikroskopia – umožňuje vidieť mikroskopické štruktúry na základe ich odlišného indexu lomu
- Infračervená mikroskopia – využíva oneskorenie svetelného lúča pri prechode objektom na stanovenie obsahu vody, lipidov, NK a proteínov buniek a bunkových štruktúr
- Mikroskopia v tmavom poli – je vhodná na pozorovanie povrchu baktérií, kvasiniek, prvokov, možno ňou študovať vakuoly, jadrá, mitochondrie a bičíky, ale dovoľuje pozorovanie takých štruktúr, ktorých rozmery sú pod rozlišovaciu schopnosť svetelného mikroskopu
- Polarizačná mikroskopia – princípom je premena prirodzeného svetla zo svetelného zdroja na svetlo lineárne polarizované, z ktorého pri prechode cez dvojlomový objekt vznikajú dva lúče kmitajúce nerovnakou rýchlosťou v dvoch rovinách, používa sa na nepriamu analýzu ultraštruktúry buniek
- Fluorescenčná mikroskopia :
ü Primárna - môžeme ňou identifikovať napr. vitamíny, porfíny a chlorofyl
ü Sekundárna – využíva sa pre detekciu a počítanie bacilov a pôdnych baktérií
· Elektrónová mikroskopia – je obmedzená kvalitou optickej a osvetľovacej sústavy, ale najmä vlnovou dĺžkou viditeľného svetla
Mikroskop:
- Mechanická časť – tvorí ju statív s makro a mikroskrutkou , tubus, revolverový menič objektívov, zariadenie pre posun kondenzora a stolček.
- Optická časť – sem patrí objektív, okulár a kondenzor:
ü Slúži na zväčšenie pozorovaného objektu a na rozlíšenie jeho malých častí a detailov. Túto úlohu realizujú tri druhy šošoviek:
§ Objektív – vytvára obraz objektu a zaisťuje rozlíšenie detailov
§ Okulár – zväčšuje obraz vytvorený objektívom tak, aby bol viditeľný volným okom
§ Kondenzor – slúži na najoptimálnejšie osvetlenie preparátu
Pri objektívoch určujeme viacero charakteristík:
v Ohnisková vzdialenosť – je ekvivalentná ohniskovej vzdialenosti jednoduchej šošovky tej istej optickej mohutnosti. Je nepriamo úmerná zväčšeniu, od 20 do 4 mm hovoríme o slabozväčšujúcich a ak je menšia ako 4 mm tak o silných objektívoch (imerzných)
v Numerická apertúra – je vlastnosť objektívu, ktorá má mimoriadny význam, vyjadruje schopnosť objektívu zachytiť čo najširší kužeľ lúčov prechádzajúcich objektom. Numerická apertúra A je súčet lomu prostredia n, ktoré je medzi objektívom a preparátom a sínusom polovičného otvoreného uhla α, teda polovičného uhla alfa, ktorý zviera dva protiľahlé okrajové lúče kužeľa vychádzajúceho z predmetného bodu P na optickej osi objektívu indexu lomu. Je daná vzťahom:
A = n . sin α180°
2
v Rozlišovacia schopnosť objektívu - čím je hodnota numerickej apertúry väčšia, tým je väčšie zväčšenie objektívu a jeho rozlišovacia schopnosť d sa zlepšuje, je daná vzťahom:
d = Λ – lambda – vlnová dĺžka
A
Je tým lepšia čím je vzdialenosť d medzi dvomi bodmi najmenšia
v Hĺbková ostrosť – je hrúbka vrstvy ktorú je schopný mikroskop zachytiť. Je nepriamo úmerná numerickej apertúre a zväčšeniu objektívu.
Príprava preparátov v laboratóriu:
Na pozorovanie mikroorganizmov poznáme preparáty:
- Dočasné – niekoľko hodín
- Trvalé – niekoľko rokov (kanadský balzam)
- Fixované – MO sú usmrtené teplom, farbivom, agresívnym činidlom
- Nefixované – živé MO
Farbivá sa používajú:
· Kyslé – karbolfuxín (neobsahuje toxický fuxín)
· Zásadité – metylénová modrá, malachytová zelená
· Neutrálne